Trimmen – een vak apart

Trimmen is het verzamelwoord voor alle technieken, die worden gebruikt bij de vachtverzorging van uw hond.Voor ruwhaarvachten wordt de pluktechniek gebruikt.

De dekvacht wordt – als deze rijp is – verwijderd. Bij ons wordt dit uitsluitend met de hand gedaan. Niets is mooier dan een goed gemodelleerde en geplukte hond. Vooral te bedenken dat dit handwerk is. De langhaarvachten worden met de kamschaar geëffileerd. Zij worden daarmee uitgedund en soepel vallend ingekort.

Het is een fantastisch gezicht als zo’n trots stappertje met een nieuw jasje de deur uitgaat. Je ziet gewoon dat ze zich geweldig voelen.

Bovenstaande is maar een onderdeel van de totale vachtverzorging. Dit toont ook het verschil tussen de professionele trimmer en de leek. De professional kijkt en signaleert: onregelmatigheden in de vacht en op de huid. Dat kan op oorzaken duiden, die de eigenaar tot nog toe zijn ontgaan. Dat is logisch; achter een behoorlijke hoeveelheid haar zitten vaak de problemen verstopt.

Soms is er sprake van oorontsteking, hotspots, ingegroeide nagels, overbelaste gewrichten, enzovoort. Allerlei zaken waar de trimmer oog voor heeft en gericht advies kan geven aan de eigenaar.   In de trimsalon wordt uw hond weer als nieuw gekapt. Wassen, scheren, plukken, effileren en model knippen; behoren tot de mogelijkheden.

De conditie van de vacht is bepalend voor dat wat kan. Dus een plukrijpe vacht om goed te kunnen plukken en lang haar dat redelijk uit de klit is om het mooi te kunnen knippen. Op die manier kan de behandeling diervriendelijk gebeuren. Als het haar niet geschikt is voor een andere behandeling, kan het ook geschoren worden.

Vaak wordt nog negatief over scheerwerk gedacht. Maar ík stel dat een mooi geschoren vachtje met een leuk geknipt kopje en een schoon velletje met oren, ogen en nagels goed verzorgd, een heel fijn resultaat is voor het hondje. Als u het prettig vindt bij de behandeling te blijven is dat zeker een aanrader.

Mijn ervaring is dat de honden vertrouwen krijgen en de baasjes zien wat er met hun huisgenoot gebeurt. Ik kan u ondertussen uitleggen hoe u de vacht tussen de trimbeurten goed kan houden en er komt zoveel meer om te weten aan de orde. Er ontstaan altijd de leukste- en zeker ook leerzame gesprekken. Voor alle partijen een win-win situatie.